miercuri, 22 mai 2013

Alimente ce te ajută să înveți mai ușor.




Afinele, cafeaua, somonul, macroul, ceaiul de mentă şi seminţele sunt aliatul creierului în perioada de dinaintea examenelor

Febra examenelor a început, iar cei aflaţi la finalul clasei a XII-a caută tot felul de soluţii pentru a reţine cât mai multe lucruri. Nenumărate studii de specialitate au arătat că există alimente care acţionează asupra anumitor funcţii ale creierului, iar cel mai bun exemplu sunt afinele, care ajută memoria pe termen lung. Potrivit site-ului Women's Health, există şi alimente care sporesc puterea de concentrare, stimulează memoria pe termen scurt, energizează organismul sau ascut simţurile. Aceste aspecte sunt destul de importante, mai ales în perioadele de dinaintea unui examen important.





Astfel, cafeaua este cel mai bun "combustibil" pentru creier, deoarece măreşte performanţele intelectuale pe termen scurt. Specialiştii în nutriţie spun că această băutură nu trebuie consumată în exces, deoarece suprasolicită organismul, iar riscul incapacităţii de a mai reţine texte devine astfel destul de ridicat. Acelaşi efect nedorit îl au asupra sistemului nervos şi băuturile energizante. Astfel, nutriţioniştii recomandă cel mult trei ceşti de cafea pe zi, pentru obţinerea rezultatelor dorite.

Peştele este renumit pentru proprietăţile sale de ascuţire a capacităţilor intelectuale. Medicii nutriţionişti recomandă, mai ales în perioada dinaintea examenelor, somonul şi macroul. Acizii graşi Omega 3 care se găsesc în peştele gras amplifică funcţia cognitivă. Specialiştii completează că somonul este bogat şi în niacină, substanţă recunoscută pentru că încetineşte declinul cognitiv.


Ceaiul de mentă este recomandat pentru o mai bună concentrare. Potrivit specialiştilor, mirosul de mentă ajută creierul să se concentreze şi măreşte performanţele intelectuale. În plus, acest tip de ceai are şi capacitatea de a energiza organismul, faptul ce ajută corpul să reziste la suprasolicitare.



Seminţele sunt recomandate de specialiştii în nutriţie pentru simţuri mai ascuţite. Experţii precizează că acest aliment reprezintă cea mai bună sursă de acid alfalinoleic, o grăsime sănătoasă care îmbunătăţeşte funcţiile cortexului cerebral, regiunea din creier care procesează informaţia. Pentru obţinerea unor rezultate spectaculoase la examenele de admitere la facultate, nutriţioniştii recomandă aproximativ o linguriţă de seminţe pe zi.
Alimentele grase scad performanţele intelectuale
Medicii nutriţionişti spun că există şi alimente care inhibă puterea de concentrare, atât de necesară în această perioadă. Astfel, se recomandă evitarea alimentelor bogate în gră­simi saturate, cunoscute şi sub numele de grăsimi "rele", deoarece acestea pot bloca vasele de sânge sau îngreunează fluxul nutrienţilor către creier. În plus, carnea de curcan poate provoca somnolenţă, din cauza conţinutului de triptofan, substanţă vinovată de apariţia stării de moleşeală, susţin nutriţioniştii.
În această perioadă, elevi care se pregătesc de admiterea la facultate sunt tentaţi să ia suplimente medicamentoase pentru a-şi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare. "Acest tip de pastile sunt la mare căutare, mai ales în perioada examenelor, dar persoanele care apelează la acestea trebuie să ştie că medicamentele pentru memorie nu fac minuni de pe o zi pe alta. Astfel, «cura» trebuie începută cu două luni înainte de examene, dacă dorim rezultate optime", spune dr. Marina Luculescu, medic de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu